Thursday, January 3, 2008

Doa melembutkan hati suami...

Zikir ini elok dia amalkan oleh isteri-isteri yang mahu hati suaminya menjadi lembut:

"Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir "

Selepas membacanya beberapa kali, hembuskan ke atas suami sekira-kira suami tidak perasan. Atau isteri membacanya waktu suami tidur nyenyak.

Hembuskanlah di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Mudah-mudahan Allah lembutkan hatinya. Bila hati sudah lembut, mudahlah dibuka kunci perhubungan atau pintu perbincangan. (Zikir ini juga boleh diamalkan untuk melembutkan hati anak)


Selain daripada itu amalkan doa ini:

"Ya Allah, lembutkanlah hatinya (suami) sepertimana Engkau lembutkan besi"


Doa Lembut Hati


Assalammualaikum wbk.

Terlebih dahulu izinkan saya panjatkan rasa syukur dan puji-pujian ke hadrat Allah swt. di atas restu dan izinNya yang mengatur dan memberi kekuatan untuk terus menyumbang dan bersama-sama para sahabat yang dirahmati. Selawat serta salam ke atas junjungan Nabi Muhammad ibni Abdullah saw., kepada para ahli keluarganya dan para sahabat baginda, para tabi'in dan tabi' attabi'in serta seluruh muslimin dan muslimat yang dirahmati dan dikasihi Allah swt. Kepada semua penggerak wadah egroups tercinta, saya doakan agar kalian terus-terusan mendapat panduan, kerahmatan dan bantuan dari Allah swt. Tidak lupa juga salam kerberkatan untuk semua sahabat yang lain yang mencintai akan kebenaran dan memperjuangkan akan keadilan. Dan kepada sahabat yang bukan beragama Islam, salam ceria dan sejahtera diucapkan.

Dengan izin moderator budiman. Berikut saya sisipkan doa melembutkan hati anak yang keras (degil), doa penyayang dan juga doa pelembut hati untuk berjumpa orang yang kita hajati.


(1) Melembutkan hati anak yang degil dan keras

Hendaklah membaca surah Taa'haa dari ayat satu hingga enam dan juga surah Al-Hajj ayat dua puluh satu dibaca di atas permukaan air dalam gelas putih dan diminum oleh anak yang dimaksudkan

surah Taa'haa




















[1] Taa' Haa
[2] Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan
[3] Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah Allah
[4] (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi
[5] Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy
[6] Dia lah jua yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi serta yang ada di antara keduanya dan juga yang ada di bawah tanah basah di perut bumi



surah Al-Hajj







[21] Dan mereka pula disediakan batang-batang besi untuk menyeksa mereka




(2) Doa Membuat Hati Suami/Isteri/Anak-Anak/Saudara Mara/Sahabat menjadi Penyayang

Hendaklah membaca surah Al-Baqarah ayat 165 dan apabila selesai hembuskan dikening orang yang kita sayangi itu














(Walaupun demikian), ada juga di antara manusia yang mengambil selain dari Allah (untuk menjadi) sekutu-sekutu (Allah), mereka mencintainya, (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah. Dan kalaulah orang-orang yang melakukan kezaliman (syirik) itu mengetahui ketika mereka melihat azab pada hari akhirat kelak, bahawa sesungguhnya kekuatan dan kekuasaan itu semuanya tertentu bagi Allah, dan bahawa sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya, (nescaya mereka tidak melakukan kezaliman itu)


(3) Ayat pelembut hati untuk berjumpa orang yang kita hajati

Hendaklah membaca surah At-Taubah ayat 128 & 129 semasa
berjumpa atau bertentang mata





















[128] Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula
menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman

[129] Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): "cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar"

Wallahua'lam Bissawaaab...

21 comments:

Cik Mah said...

Assalam.. mintak izin untuk ambil doa ni yer..

mrsbee said...

salam. . .sy nk minx izin, nk print doa niy untuk hubby. . .

siti said...

Salam....saya me minta izin to copy doa2 tersebut untuk suami saya. Terima kasih

nor azizah yunus said...

slm,sy minta izin utk amalkan dan gunakan doa ini.tima kasih.

sweet84 said...

salam..sy mnta untk
izin ambl doa nie

fakarieda iskandar said...

salam... saya nak copy utk masuk kan dalam blog saya utk peringtan saya nanti.... boleh yee....?? cane nak follow blog nie??

arisya said...
This comment has been removed by the author.
arisya said...

salam...saya nak copy ayat ini kepentingan diri saya .

lina said...

as salam, sy nak minta izin utk copy dan amalkan doa ini

intank said...

salam...saya mintak izin salin dan amik doa ini yer..tkasih...

Noor Asiah Ahmad Wijaya said...

salam... mintak izin utk copy....

Elise said...

as salam.. mintak izin utk copy, print dan post entry ni ya.. tq

cheechot said...

Assalamualaikum w.b.t

mintak izin untuk copy doa dari blog ini yek... mudah mudahan ilmu ini bermanfaat kepada seluruh ummah...wassalam

banie said...

Assalam saya nak minta izin amik doa2 nie.. terima kasih...

Tinie said...

Salam sy ingin meminta izin..utk print doa2 Ini ye..

Nazirah Mohamad said...

Assalamualaikum.. mintak izin ambil doanya. moga Allah redha :')

surianifx said...

salam..mohon izin copy doanya. terima kasih

Siti Zarina said...

Minta izin guna doa untuk suami

Nor Sila said...

Terima kasih semoga doa ini membantu saya demi kebahagian keluarga kami kerana ALLAH. Semoga dipermudahkan urusan kita di duania dan akhirat. Amin

cls1185 said...

Ass. Wr. Wb, Mohon izin minta do'a nya yah tuk suamiku..

aiza farinaz said...

Assalamualaikum...
Sy pernah lawat blog ni thn 2010 dan amalkan zikir tu...sy hembus kt tgn suami, air yassin utk dia minum & dlm masakan sy...alhamdulillah dgn izin allah...suami dh berubah...tq pd tuan py blog sbb sudi share doa2 kat atas...